• A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A

Kalendar

VELJAČA 2024.
PUSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
       

Novosti

MOČVARA - KLUB NASTAO BUKOM ZLIH BUBNJARA!

MOČVARA - KLUB NASTAO BUKOM ZLIH BUBNJARA!

Prije točno 30 godina, inspirirani kaotičnom kraut rock komunom Amon Düül, skupina od desetak čudakinja i čudaka pokrenula je svoju pravedničku misiju utjeravanja straha u kosti lošim vibracijama. 30.12.1992. na glavnom zagrebačkom trgu, točno u podne, na znak Gričkog topa, počeli su bubnjati, svatko u svoj bubanj. Prvi put su taj zvuk čuli slučajni prolaznici, ali i sami svirači, budući da nikada prije nisu zajedno bubnjali. U to doba, usred ratnog sivila, ovaj neočekivan potez je izazvao oduševljenje, jer ljudima je trebalo poticaja, energije, radosti…

Od te prve Svečnosti bubnjeva, kako je tada nazvan događaj, i svirki prvih par godina svakog 30.12. na Trgu u podne, s vremenom se formirala skupina sa stalnim članovima, ali otvorena za brojne suradnje. Tako su nastali Zli bubnjari, pružajući palice svakome, i sa stavom da svatko zna bubnjati, samo ne zna da zna! Od tada su svojim improviziranim ritmovima uporno širili zarazu plemenite buke i grmili nebrojeno puta na različitim, ponekad i neobičnim mjestima - od karnevala, prosvjeda, kulturnih događanja pa do zlobubnjarskih radionica na Otokulivatoru na Visu i Močvarnog laboratorija. Većina članova bila je krajem 90-ih aktivna u URK-u i sudjelovala 1999. u osnivanju Močvare, a svoje tadašnje honorare nisu međusobno dijelili, već su ih radije ulagali u rad kluba u nastajanju.

30 godina kasnije, Zli bubnjari, kroz koje je probubnjalo preko 200 ljudi, često aktera nezavisne i alternativne kulturne scene, i dalje su tu, pomalo misteriozno se oslanjajući samo na usmenu predaju. 30. prosinca će podržati još jedne ubojice loših vibracija - Cinkuše, a dan poslije, 31.12. točno u podne na glavnom trgu nakon zvuka topa će u proširenoj postavi još jednom protresti prostor veselim i bučnim zvucima.

Pročitajte poglavlje "Zli bubnjari" u knjizi Močvara i priča o URK-u.

: 29.12.2022.


MOČVARA U RADNIČKOJ

MOČVARA U RADNIČKOJ

Knjižnica Božidara Adžije predstavlja retrospektivu Močvarinog vizualnog identiteta kroz izbor iz bogatog fundusa njenih plakata i programskih knjižica te sve građe vezane uz njih. Izložba kroz izbor knjiga, omota glazbenih albuma i stripova također dodiruje i širi autorski rad Igora Hofbauera Hofa - jednog od najznačajnijih kreatora Močvarinog vizualnog identiteta.

Autori izložbe: Marin Juraga i Kornel Šeper
Trajanje: 15.12.2022. - 15.1.2023.
Adresa: Trg kralja Petra Krešimira IV. 2

Saznaj više na bit.ly/mochvara-radnicka.
 

: 16.12.2022.


20. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

20. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Dvadeseto izdanje Human Rights Film Festivala posvećenog ljudskopravaškim temama i autorskom filmu održat će se od 4. do 11. prosinca 2022. godine u kinima Tuškanac i Kinoteka, dok će se popratni, diskurzivni i koncertni program odvijati u Dokukinu KIC i klubu Močvara

Festival u nedjelju, 4. prosinca u Kinu Tuškanac otvara film "Godine super osmice" dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux koji autorski supotpisuje sa sinom Davidom Ernaux-Briotom. Filmski program 20. HRFF-a predstavlja 26 igranih i dokumentarnih filmova koji su obilježili ovu godinu, među kojima se ističu dobitnik nagrade žirija Filmskog festivala u Veneciji "Saint Omer" redateljice Alice Diop, igrana "Sparta" jakog dokumentarnog naboja redatelja Ulicha Seidla, "Nema medvjeda" Jafara Panahija, redatelja kojeg je iranska vlast osudila na šestogodišnju zatvorsku kaznu kako bi ga spriječila da snima filmove, najnoviji dokumentarni filmovi Sergeja Loznice "Prirodna povijest uništavanja" i "Kijevski proces", raskošni kolonijalni triler Alberta Serre "Priča s Pacifika" te najznačajniji naslovi regionalnih autora koje predvode medicinski dokumentarni triler "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića i na Mostri premijerno prikazana igrana drama "Da li ste videli ovu ženu?" Matije Gluščevića i Dušana Zorića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi. 

Ulaz na sve projekcije HRFF-a je slobodan.
Saznaj više na humanrightsfestival.org.
Organizatori: Multimedijalni institut (MaMa), Udruženje za razvoj kulture "URK" (Klub Močvara)

: 22.11.2022.


MOČVARNA AKADEMIJA: KNJIŽEVNA RADIONICA U MOČVARI

MOČVARNA AKADEMIJA: KNJIŽEVNA RADIONICA U MOČVARI

Močvara organizira radionicu kreativnog pisanja proze pod vodstvom pisca Roberta Perišića. Zainteresirani se mogu prijaviti na email pr@mochvara.hr naznakom "za Književnu radionicu u Močvari" i s idućim prilozima u običnom doc (ne docx) formatu:

1. Kratki životopis s osnovnim podacima i vašom email adresom (400-800 znakova).

2. Kratko motivacijsko pismo (1.000-2.000 znakova) koje ne mora biti napisano u formalnom tonu, a iz kojeg se, poželjno, može saznati nešto o vašem odnosu prema književnosti, o osobnim razlozima za pisanje, o tome koliko i što čitate, o književnim uzorima ako ih imate, o tome kako sami procjenjujete vlastito pisanje i o tome kakvu bi knjigu željeli jednom napisati. Nije nužno odgovoriti na sva ova pitanja (više su to smjernice, da se izbjegne fraziranje), no svakako je važno da saznamo ponešto o vašim interesima, očekivanjima i motivaciji za ovu radionicu.

3. Ogledni prozni rad ili radovi u ukupnoj duljini od 3.000 znakova do 6.000 znakova s razmacima. Radovi mogu biti prethodno objavljeni ili neobjavljeni. Može biti i ulomak iz veće cjeline. Ako je posrijedi više radova (kratki prozni oblici), svejedno ih pošaljite u jednom doc dokumentu, zajedno s prilozima pod 1 i 2.
Molimo vas da prijavni dokument u doc formatu naslovite svojim imenom i prezimenom, uz dodatnu naznaku “za radionicu” (npr: "Ana Anić za radionicu".)

Radionica je besplatna, a broj mjesta je ograničen. Odabrani polaznici bit će kontaktirani.
Radionica će se održati u 3 termina (popodne/večer) u drugoj polovici rujna u Močvari.
Prijave: pr@mochvara.hr

▬▬▬
Radionica se održava u sklopu projekta "Močvarna akademija" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU. Više o Močvarnoj akademiji saznaj na www.mochvara.hr/akademija.

: 08.09.2022.


MOČVARA TRAŽI STUDENTE - PRODAJA ULAZNICA/BILJETER

- Voliš dobru glazbu?
- Komunikativna_an si?
- Solidarna_an u radu?

Ako ste se pronašli u kojoj od ovih stavki, slobodno se javite na damir@mochvara.hr s životopisom i kojoj crtici o sebi. Iskustvo s prodajnom ulaznica je poželjno, ali ne i nužno.

Radno vrijeme: 5 - 8h dnevno
Neto cijena sata posla: 29,30 kn

: 22.08.2022.


RADIONICA DIGITALNIH VJEŠTINA ZA NEPROFITNE ORGANIZACIJE

RADIONICA DIGITALNIH VJEŠTINA ZA NEPROFITNE ORGANIZACIJE

Za sve udruge i neprofitne organizacije do kojih još nije doprla vijest:
25.05.2022. za vas i vaše zaposlenike pripremili smo radionicu digitalnih vještina kojoj je cilj ojačati digitalnu pismenost te pomoći članovima vaših organizacija da se snađu u moru novih tehnoloških obrazaca i alata.

• Kako od Googlea dobiti 10 000 USD za mjesečno oglašavanje putem Google Ads-a?
• Kako skrojiti poruku da preko društvenih mreže dosegne što širu publiku?
• Kako iskoristiti Google alate da ubrzate i unaprijedite administrativne i komunikacijske procese?

Na ova i još mnoga pitanja odgovor ćete dobiti na Radionici digitalnih vještina, 25.05.2022., s početkom u 10:00h.
Za prijavu na radionicu samo je potrebno ispuniti ovaj obrazac
Vidimo se!

: 23.05.2022.


Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.